Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jakápak evropská cena ? V Německu je silová elektřina dražší, v Polsku poloviční.

0 0
možnosti
Foto

Já osobně si nedovedu představit, kolik speciálně vyškolených "střešních instalatérů" solárních panelů na střechy domů by bylo včetně těch všech solárních panelů v celém Česku potřeba, a které ministerstvo by se tím vedle přídělu ekologických kotlů mělo zabývat?? Když jsem v roce 1998 přiletěl na Krétu a tento nádherný ostrov ve vypůjčeném autě několikrát projel, zaujalo mě, že už tehdy měly téměř všechny sebemenší a nikoliv jen rodinné domy na střechách solární panely... 8-o

0 0
možnosti

Projek panelů by měl udělat specialista, ale pak ty panely na střechu po zaškolení naistaluje každý normální pokrývač nebo klempíř, je to úplně jednoduchá montáž na konzolu. Dopojit potom elektřinu by měl zvládnout každý elektrikář, který není úplný nemehlo, jedná se o činnost, která je do značné míry rutinní. Nikdo taky neočekává, že by se všechny střechy pokryly najednou a už vůbec ne všechny střechy. Střecha musí unést danou zátěž a měla by mít ideálně krytinu alespoň shodnou s životností panelu. Blog je především o tom, že snížení DPH z dlouhodobého hlediska vůbec nic neřeší. Problém primárně není cena elektřiny, ale její nedostatečné množství, to způsobuje vysokou cenu.

0 0
možnosti
Foto

Každé snížení jakýchkoliv daní je správné, bez ohledu na důvody, které kdo chce udává. Ty peníze, které nedostane stát, nezmizí, ale zůstanou v rukách lidí a firem, které si je vydělali a ti je budou moct použít daleko efektivněji, než to dokáže stát. Navíc, jakákoliv koruna, kterou vám stát vezme bude časem použita proti vám.

2 0
možnosti

Já bych byl pro snížit daně všema deseti, ale udělal bych to u daně z práce, nikoliv daně ze spotřeby. Jenomže ani jedno není rozumné ve chvíli, kdy je státní rozpočet v propastné ztrátě. Vždy bude levnější pálit uhlí, ale jestliže jsme si dali za cíl snížit emise, bude hold muset být z vyšších daní DPH financován přechod na obnovitelné zdroje. Každá sranda něco stojí. Když to necháte jenom na lidech, zůstanou u uhlí, nafty a plynu, protože je to ekonomicky výhodnější, ale bylo by to správné s ohledem na budoucnost?

0 0
možnosti

Hezká utopie. Podívejte se jak dopadla zlodějina jménem zelená úsporám. Místo modernizace elektráren si baráčníci vystáli frontu na nový kotel a teď brečí že za plyn budou platit čtyřnásobek poslední instanci. Kolik dotací šlo do paneláků na modernizaci? Zateplení a nový výtah si SVJ zaplatili sami za svoje.

1 0
možnosti

Co navrhujete udělat, abychom se zbavili závislosti?

0 0
možnosti
Foto

Zajímavé psaní o tom, jak uzasne možnosti platba vyššího DPH přináší. A co takhle zvýšit DPH na 100, nebo rovnou 200 procent? To by pak ty možnosti byly ještě uzasnejsi !!R^

0 2
možnosti

Správná úvaha, i přes řadu závažných faktických chyb.

DPH ve výši 21 % vyměřovacího základu tvoří 17,5 % celkové ceny, nikoliv 21 %. Takže úspora v případě, který prezentujete, je 35 %, nikoliv 42 %.

Z návrhu MFČR nevyplývá, že by se nulová daň měla týkat i služeb spojených s distribucí. Což je například cca polovina celkové ceny elektřiny, plyn jsem nezkoumal. Tím by celková úspora klesla na hranici okolo 20 %.

Česko nevyrábí obrovské množství energie, Česko přeměňuje jiné formy energie na elektrickou, které jediné "vyrábí" víc, než spotřebuje. Z toho cca 1/2 vyrábí z uhlí a obnovitelných zdrojů, tedy ze surovin, které nemusí dovážet ze zahraničí. Druhou polovinu vyrábí zejména ze zemního plynu a jádra, které dovážet musí, a to za světové ceny. Čili ceny na burzách. A ty rostou stejně rychle.

Z toho plyne, že na výrobě elektřiny ani nevydělává obrovské peníze.

Ostatní podepisuji. Energiemi by se mělo šetřit, měly by se vyrábět, distribuovat a spotřebovávat efektivně a s co nejnižšími ztrátami.

1 0
možnosti

Děkuji za faktické doplnění.

0 0
možnosti
Foto

Zatnout zuby a máknout si, je správné? Ale přece si stát nechal rozhodovací pravomoc nad energiemi právě z toho důvodu, aby jejich cena nevystřelila kdoví kam. Výrobu elektřiny má plně v moci stát, k tomu máme ERÚ, protože bez toho by určitě cena elektřiny vyletěla vysoko a tak by se dalo pokračovat. A k čemu to všechno? Že to jinak nejde a elektřina by byla drahá, no tak teď je, ale proč, když je to regulované státem nebo možná právě proto?

1 0
možnosti

To, že výrobu elektřiny má plně v moci stát, je blud. Je mnoho významných soukromých dodavatelů elektřiny, jako například Seven, který vlastní mimo jiné elektrárnu ve Chvaleticích, elektrárnu v Opatovicích vlastní soukromy kapitál sdružený v Elektrárně Opatovice, a.s., atd. Ostatně i ČEZ je zhruba z 1/4 vlastněn soukromníky.

ERÚ neřídí ceny elektřiny silové, pouze ceny za distribuci, protože dodavatele silové elektřiny si můžete, na rozdíl od distributora, vybrat.

3 0
možnosti

Chtít platit vyšší daně je poněkud perverzní a tomu bych se rád vyhnul.

4 1
možnosti
Uživatel požádal o vymazání
3 0
možnosti
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik