Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PK

Bez zemědělských dotací by nevznikla EHS. Bez nich by Francie do toho nešla.

Dotuje celý svět. Tím neříkám že vše je v pořádku, odborníci radí je snížit a hlavně jinak zacílit.

1 0
možnosti
PN

Ovšem, zemědělství je nastaveno na současné podmínky a nebylo by reálné vše jedním tahem škrtnout. Článek je jen úvahou v dlouhodobém horizontu. Krátkodobě by to chtělo jednoznačně alespoň přesměrovat dotace od velkých k malým a zaměřit se na sektory zemědělství, které méně poškozují krajinu.

0 0
možnosti
JR

J38a73n 26R43á95ž

20. 5. 2020 19:55

Teze všech evropských socialistů, že dokud budou levné potraviny, lidé budou držet hubu a krok, nedovolí opustit dotované zemědělství.

1 0
možnosti
LV

Ono se to hezky říká, zrušte dotace do zemědělství...

Ano, dotace jsou vynálezem moderních dějin, rozmohly se až po válce, do té doby žilo zemědělství "za svoje". Jenomže:

Po válce se udály v evropském zemědělství dvě zásadní změny:

1) Komunisté ve východním bloku začali zemědělství masově dotovat, protože potřebovali "nakrmit národ". Přesně v duchu římského "Chléb a hry". Sytý národ se nebouří. Navíc potřebovali i zklidnit venkov rozdrážděný násilnou kolektivizací. Potřebovali ukázat, že družstva jsou lepší než soukromé hospodaření.

2) Něco podobného se dělo i na západ od našich hranic. Hlavně sucho v roce 1947 přimělo státy, aby razily politiku potravinové soběstačnosti, a protože sedláci jsou tvrdé palice všude na světě, i je si vlády válkou často dost rozvrácených zemí kupovaly dotacemi.

3) K tomu se přidal masový odliv obyvatelstva z venkova do měst, opět napříč celou Evropou, potažmo celým světem. V roce 1948 pracovalo v zemědělství na území Čech, Moravy a Slezska cca 1,3 milionu lidí, v roce 2017 bylo v zemědělství podle ČSÚ asi 100 tisíc pracovních míst, tedy 13 x méně. Nemůže být sporu o tom, že dotace v tom "mají prsty". Sedláci paradoxně díky dotacím přišli o práci. Velkou část práce v zemědělství najednou zastaly stroje, na které zemědělci díky dotacím snáze dosáhli, takže lidská síla ztratila na ceně, což se odrazilo i na mzdách. V zemědělství jsou velmi nízké doteď. Ti, kteří odešli do měst, tam našli lépe placenou práci, čistší, méně namáhavou i časově náročnou, našli tam kulturu, zábavu, školy, doktory...

Pokud byste teď zrušil dotace do zemědělství, zásobování potravinami by se po krátkém čase daném dožitím mechanizace položilo. A to i přesto, že by prudce vyletěly ceny zemědělských komodit, v čele s potravinami. Prostě by neměl kdo ty potraviny vyrábět. Ty, kteří odešli, hned tak zpátky do zemědělství nedostanete.

Nějaké řeči o tom, že až bude třeba, louky se znovu osejí, jsou úplně mimo. Kdo by to udělal? Dalo by se mluvit dlouho, ale není čas...

1 0
možnosti
PN

To že by se zemědělství po zrušení dotací (celoevropsky) zhroutilo je čirá spekulace. Není jediný důvod, proč by zdražení potravin neumělo nahradit výpadek příjmů z dotací.

Pokud by se zrušily dotace jen v jedné zemi, tedy u nás, pak ano, pak by to znamenalo zhroucení současného způsobu hospodaření a pak by mohli nastat různé možnosti.

1) Farmář by změnil pěstební postupy, 60 % polí, kde dříve byla krmná kukuřice, řepka nebo pšenice, by změnil na louky, pastviny, nebo nové lesy a na zbylých 40% by pěstoval výnosnější plodiny, které potřebují více času a více práce, byly by to nové sady nebo záhony zeleniny, kterou dnes dovážíme. Stálo by ho to stejně lidské práce, ale obdělal by menší plochu.

2) Polnosti prodal někomu, komu by to stálo za tu dřinu a sám by šel pracovat do továrny za lepší peníze, než měl před zrušením dotací...

3) Trh potravin by se nezhroutil, stále tu budou státy, které budou svoje farmáře dotovat a tito budou rádi prodávat do Česka pšenici, oves, nebo kukuřici a my jim za to rádi prodáme auto z Mladé Boleslavi, nebo elektronový mikroskop z Brna.

Jinak vcelku souhlas, bolševici kolektivizací z počátku naprosto rozesrali do té doby funkční zemědělství a pak jim nezbylo než ho dotovat, aby to dali nějak do pořádku, protože prostě neuměli hospodařit. Ale jak pomocí dotací zastavili hlad ze sucha v roce 1947, to jsem úplně nepochopil. Podle mě by hlad zastavil předchozí nákup potravin do státních hmotných rezerv... Které samo sebou po válce byly nulové, ale to je jiný problém.

0 0
možnosti
JS

Chtělo by to ještě dotáhnout. Zrušit progresivní výrobu a vrátit se k manufakturám, nebo ještě před ně.

0 1
možnosti
JM

Dotace jsou zlo a na systému dotací je postavena celá EU

2 0
možnosti
JS

Dotace jsou zlo, s tím souhlasím. Ovšem zemědělci v západních zemích a Polsku berou daleko vyšší dotace než naši zemědělci. Takže pokud nebudou zrušeny dotace v rámci celé EU, považuji snahu za zrušení dotací našim zemědělcům za nesmysl.

0 1
možnosti
PK

Jistě bych si přál, aby to tak fungovalo, jak požadujete, včetně dostatku těch "zdravějších " surovin na pultě, ale protože nejsem zemědělec, jsem zvědavý až se zde nějaký vysloví.R^

0 0
možnosti
PN

Pochopitelně se to líbit nebude, ale já vážně nepřeji nikomu nic špatného a vím, že se na systému dotací nic zásadního měnit nebude. Chtěl jsem na dotace a na podivnou mantru "soběstačnosti" které je globalizovaném světě naprosto nesmyslná, ukázal lidem opačný pohled. Můžeme se tu bavit o soběstačnosti ve výrobě počítačových jader a najednou to lidem přijde, jako nesmysl, protože to je nesmysl. Ekonomika by bez dotací a rebulací shora fungovala daleko lépe, pružněji.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS