Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase. 

Pomineme, že příští vláda úpravu shodí ze stolu, protože si plošné snížení DPH nemůžeme dovolit, proto že je to v době rekordního zadlužování našeho státu ekonomická sebevražda. 

 

Pojďme se podívat na hlavní problém nízkého DPH.

 

Hlavním důvodem je, že takováto pomoc je na jedné straně demotivační a na druhé straně nedostatečná. 

 

Jestli že se zvedne některým zákazníkům cena o 100%, znamenala by pro ně úspora 21% na DPH sice pěkných 42% snížení z navýšení, ale i tak bude nová cena na 158% té původní a to nemusí být s výhledem na další roky poslední zdražení. 

Toto snížení daně by stát realizoval na dluh, znamenalo by další obří výpadek ve výběru daní, který se bude muset vybrat jinde a bude to asi to nejčastější zvýšení daní z alkoholu a cigaret. Těžko říct, kde by na to vláda vzala, škrtnutí jednoho ministra nebo jednoho náměstka fakt nevyřeší díru do rozpočtu v desítkách, dlouhodobě možná stovkách miliard. 

A teď k té motivační stránce věci. Dávat slevy na energie je vždy demotivační a je jedno jestli se jedná o adresné slevy nebo plošné. Lidi to demotivuje od radikálních, ale současně jediných nutných a dlouhodobých řešení. 

Celá Evropa se dlouhodobě ponořuje do energetická krize, my jsme sice zatím v situaci, kdy vyrábíme víc než spotřebujeme, ale protože okolní státy, jako třeba Rakousko jsou na tom opačně, v Německu celý rok málo fouká a atd. cena silové energie roste a poroste i nadále. A to, že se energie obchoduje na burze má dvě strany mince. Na jedné straně na tom česká energetika vydělává obrovské peníze a možná i díky tomu si budeme moci dovolit postavit nové jaderné zdroje, rekultivovat staré díry po těžbě uhlí a pod. Na druhé straně všichni, kdo kupují a spotřebovávají elektřinu ji kupují za stejnou evropskou cenu a tedy, když je jí málo, všichni ji kupují draze. Cena pro domácnosti se pak liší jenom o různé náklady distribuční sítě, o různé marže obchodníků a o různé ekologické příplatky na obnovitelné zdroje. Ale základ máme stejný - cenu energie na burze - a ten zákal roste, tak jako roste třeba cena plynu, který se k výrobě elektřiny používá částečně i u nás. 

Jaké je řešení? 

Jediné správné řešení je zatnout zuby a máknout si. Zteplit maximum všech domů, vyměnit okna, využít tam kde je to možné, tepelná čerpadla. Využít maximum střech a fasád paneláků pro solární elektrárny nebo i pro obyčejný ohřev vody. 

Rozhlédněte se kolem sebe, jak málo využíváme tyto možnosti. 

Já vím, že je to drahé. Ale v dlouhodobém horizontu je mnohem dražší platit nehorázné peníze za energie. Peníze, které nám v plynu, ropě nebo v nakoupeném uranu odtečou někam na východ, západ nebo sever. 

Pokud chce vláda nějak pomoci, bude v maximální možné míře podporovat obnovitelnou energii, zásobníky na vodík, vyrobený z přebytků letní energie a uschovaný na zimu a jiná možná lepší úložiště. 

Když bude stát poskytovat lidem půjčky na zateplení, splácené z toho, co lidé ušetří na topení, bude to pro budoucnost mnohem lepší než poskytnout slevu na DPH.

Jak by se vám líbila možnost, když byste mohli za určitých podmínek státu pronajmou svoji střechu nebo fasádu bytového domu a stát by vám tam zbudoval státní fotovoltaiku. Platil by vám pronájem plochy tím, že byste polovinu energie měli zadarmo a polovina by šla do sítě. Je to obdoba současné 50% dotace, ale takto by se mohla střecha dostat i k lidem, kteří nemají peníze na těch druhých 50%.  Stát by se na konci zaručil za ekologickou likvidaci panelů nebo by vám je po dohodě, po 20 letech přenechal, podle vašeho přání... 

Je to jen takový výstřel do tmy, nejsem politik, abych vám to zařídil, ale chci tím říct, že když už má stát pomáhat, ať pomůže dlouhodobě a nikoliv krátkodobou slevou, která vůbec nic neřeší. 

 

Když už se má stát kvůli energetické budoucnosti zadlužit, ať to udělá tak, aby se nám tyto peníze v budoucnu vrátili. A čím bude dražší plyn, uhlí uran a ropa, dřevo tím rychleji se nám všem vrátí investice do obnovitelných zdrojů. Stejně nemáme na výběr, jenom později to bude víc bolet. 

 

 

 

Autor: Petr Novotňák | neděle 24.10.2021 23:03 | karma článku: 9,20 | přečteno: 415x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Světlá energie

Co když je to s tou „temnou energií“ úplně jinak? Odložím si tu prostinkou úvahu nad tím, proč se vesmír rozpíná a kam mizí energie elektromagnetického záření při posunu spektra.

1.12.2020 v 0:44 | Karma: 6,81 | Přečteno: 270x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Bezdůvodně napadl děti na zastávce a v tramvaji. Agresora policie dopadla záhy

23. dubna 2024  12:16

Napadení dvou skupin dětí krátce po sobě šetřili v polovině dubna policisté v Praze Řepích. Nejprve...

Kadyrov má nekrózu slinivky, Kreml hledá nástupce, tvrdí investigativci

23. dubna 2024  11:03,  aktualizováno  12:09

Spekulace o zdravotním stavu Ramzana Kadyrova opět přiživil ruský exilový portál Novaja Gazeta...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik