Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

 

 

Před příchodem kombajnů a traktorů, které zastaly práci mnoha zemědělců, pracovalo přes 90 % lidí v zemědělství, dnes jsou to ve vyspělých zemích 2 až 4 procenta. S průmyslovou revolucí se lidé přesunuli k výrobním linkám. S automatizací výrobních linek, v posledních destiletích, se lidé přesouvají do oblasti služeb, neziskového sektoru, do zdravotnictví, školství a do státní správy.

 

Jak se bude situace dál vyvíjet záleží na nás.

 

Nejdřív shrnu oblasti, kde může UI, digitalizace a automatizace převzít do 20 let více než polovinu pracovních míst. Je to

  • programování (sestavení kódu a optimalizace, nikoliv vazba na zákazníka a nastavení parametrů, to bude ještě dlouho v rukou člověka)
  • právo (příprava a zpracování smluv podle parametrů které předá zákazník právní kanceláři, tuto funckionalitu již naprogramoval jeden líný právník v USA :)
  • projektování (lidem zůstane komunikace, architektonický návrh a kulaté razítko, UI podle architektonického návrhu doplní  u projektu budov veškeré instalace, statické prvky, schodiště, výpočty tepelného úniku, navrhne optimální zateplení...)
  • účetnictví (digitalizace propojí plně stát s firemním účetnictvím, to co známe pod názvem EET při rozšíření o odpracované hodiny zaměstnanců a propojení firem mezi sebou a státem může automaticky vyřídit 90% účetní práce a komunikace se státem, lidem zůstane část kontrolní, ale velká část pracovních míst zanikne, jak na straně státu tak na straně mzdového, či běžného účetnictví, už dnes dělají účetní programy obrovskou spoustu práce)
  • zdravotnictví (operace pomocí robotických ramen se budou provádět z druhého konce světa, opakující se procesy nevím, jako třeba závěrečné šití bude automatizovaná, UI bude nabízet doporučenou léčbu v kontraindikaci s ostatními užívanými léky, doktoři budou provádět kontrolní činnost a schvalovat postupy)
  • péče o nemohoucí (přesun pacientů, kompletní hygiena nemohoucích, kontrola a měření teploty, distribuce jídla a léků bude v rukou pečovatelských strojů, lidem zůstane komunikace a kontrola)
  • logistika (doprava zboží bude plně automatizována, autopiloti jsou již dnes na vysoké úrovni a není důvod se domnívat, že vývoj nebude pokračovat, může to být pět nebo deset let, když se začnou ve větší míře prosazovat hromadně do provozu, dnes už záleží víc na legislativě než na výrobcích, ale jak to jednou začne nepůjde to zastavit, mzdové náklady jsou pro dopravce velkou částí nákladů, kdo nebude automatizovat nepřežije v konkurenci)
  • skladníci (už dnes jsou ze světa vidět videa, kde skladníky nahradily automatickými stroji, trend bude jednoznačně pokračovat)
  • výroba samozřejmě, trend je dlouhodobý (automobilka Tesla se pokusila plně automatizovat výrobu, ale ukázalo se, že je potřeba spousta techniků a údržbářů na seřizování strojů, obor údržbář a seřizovač strojů ještě dlouho nezanikne, stejně jako nezanikne návrh a sestavování výrobních linek, bylo by dobré na to specializovat větší část školství)
  • montáž a opravy budov budou dlouho v rukou lidí, ale i tady bude znatelný trend výroby domů na automatizovaných linkách a čím dál víc nových domů se bude sestavovat na místě jako lego nebo rovnou tisknout. 
  • Zemědělství se bude dále automatizovat, zemědělská technika už dnes umí jezdit sama, ale tady už teď pracuje tak málo lidí, že pokrok nebude na výsledné ceně produktů nijak znatelný.
  • Vlaky, metro, tramvaje „šaliny“ (výpravčí už skoro zanikli a strojvedoucí je už dnes v podstatě zbytečná figura, vlak nebo metro jede po kolejích, řídí se jednoduchými signály a má všude přednost, už chybí jen diagnostika prostoru před jedoucím vlakem, ale i tuto činnost by UI podobná té v autech zvládla vyhodnocovat s daleko větší rychlostí a přesností než člověk, stroj uvidí překážku na kolejích na kilometry daleko)
  • autobusová doprava, trolejbusy (v Řecku už někde jezdí na zkoušku „bezpilotní autobusy“, lidem ještě dlouho zůstane zájezdová poznávací autobusová doprava a veřejná doprava v městském hustém provozu)
  • hasiči a policisté zůstanou lidé, řeší pokaždé jinou situaci, to lze těžko automatizovat ale stroje budou běžnou výbavou, takového robata snáz pošlete do hořícího domu pátrat po lidech nebo hasit ve výbušném nebo jedovatém prostředí, drony budou hasit výškové budovy, mám dojem, že naše týmy byly velmi úspěšné v těchto soutěžích ve světě.
  • Nejstarší řemeslo? (bude mít stále dost práce, ale nebude zájem o tuto profesi ze stany žen, postupně bude převládat virtuální realita)
  • Vojáci s UI mohou být roboti daleko snáz, ale zatít to odporuje mezinárodním dohodám... dlouho to odporovat nebude, pokrok nezastavíme a z vojáků budou už jen technici u počítače, kteří budou řídit bitvu z úkrytu. 

 

Dalo by se pokračovat, ale pro příklad to snad stačí. Co to bude znamenat pro lidstvo? Musíme mít strach, že budou všichni chudí a bez práce?

 

Za prvé, ono to nebude tak žhavé, ne proto, že by to technika nedokázala, ale úřední šiml tomu bude všemožně bránit, spoustu věcí už by bylo možné dnes provozovat, ale není a dlouho nebude vůle na vládní úrovni tomu pomáhat. Víc z lenosti než z touhy po tom, aby měli lidé stále práci.

 

Ale co kdyby ta vůle byla a stát by dělal vše proto, aby práci převzaly v maximální míře stroje?

 

Není to snadné říct, v takovém případě by začal mít smysl určitý „garantovaný příjem“ od státu. Byla by to záchranná síť pro lidi bez uplatnění, ale stále by mu musela zůstat motivace pro lidi, kteří pracovat chtějí a mohou v oborech, které stroje nezastanou. Tedy tito lidé musí být motivováni vyšším příjmem a lepším životním standardem, jinak nebude ekonomika fungovat, protože užitek z práce je jednou ze základních motivací lidí pracovat. 

 

Dávalo by smysl zkrátit odchod do důchodu? Nedávalo! Při garantovaném základním příjmu máte důchod od narození. Do důchodu by šel každý podle svých možností a podle svých sil a chutí. Architekt si může vydělávat do osmdesáti, když ho to bude bavit. Bude mít základní příjem plus svůj plat. Stavební dělník se může v 50 letech cítit dost utahaný a dá si pauzu, zůstane mu základní příjem a něco navíc k tomu, za to že vůbec pracoval.

 

Kde na to vzít peníze, když polovina lidí nebude pracovat?

 

Je potřeba si uvědomit že cena všech výrobků na celém světě se skládá pouze z ceny práce a z výše daně.

 

Ne, skutečně to není z ceny výrobní linky, z ceny materiálu, energií, nájmů, dopravy atd. Není, protože každá z těchto položek, materiál, stroj, jeho údržba se dá vždy postupně determinovat na cenu práce lidí a výši daní. Samotná "nekonečná" práce stoje je zdarma a výrobek zlevňuje se zvyšujícím se počtem cyklů. 

 

Čím více se výrobu podaří zefektivnit a zapojit stoje a UI, tím bude výrobek či služba levnější (dostupnější pro více lidí). Nedává smysl danit práci strojů, přesně o tu daň by se zvedla cena výrobku, tak k čemu to? Chceme, aby práce stoje výrobek zlevnila, ne zdražila. Pokud zdaníme práci stroje a v jiné zemi ji nezdaní, bude náš výrobek z naší země dražší a naše firma zanikne. Pokud zavedeme cla, zavede druhá země proti-cla, zastaví se obchod a poškodí to domácí průmysl ještě více. Jedinou možností je tedy rozumně danit práci lidí, tedy zisk. Můžeme se bavit o progresivní dani, ale stále musí zůstat dostatečná motivace, pracuji víc –> vydělám víc.

 

 

V konečném důsledku je fungování ekonomiky státu o férovém a správném nastavení daňového systému, tak aby se vlk nažral a pracujícím zůstala dostatečně velká finanční motivace. Tedy vždy se musí mít lépe, než lidé co pracovat nebudou, obě skupiny musí pochopit proč to tak je a nastavování rovnovážného stavu bude největším a nejtěžším úkolem jakékoliv budoucí vlády. Bez toho to nebude dobře fungovat. Ale když se to naopak dobře nastaví a lidé budou vidět, že stát neutrácí v době krize za obří odměny úředníků a navyšování jejich počtů, můžeme přejít do lepší budoucnosti, kde se nikdo nebude bát toho, že v důchodu nebude mít na jídlo nebo na bydlení, nebo že do důchodu půjde v 70 letech.

 

Nicméně vraťme se do reality. Realita je dnes taková, že máme před sebou obrovskou spoustu práce takový svět vybudovat a buď na tom začneme pracovat, začneme modernizovat, začneme automatizovat státní správu a vše co bude jenom možné, nebo nám ujede vlak, zadlužení země se zvedne za neúnosnou mez. Zůstaneme kolonií, zatím se to tak vyvíjí, počet úředníků stoupá, vše se zesložiťuje, stavební řízení jedno z nejhorších na světě, jakékoliv inovace jsou pro úředníky červeným hadrem, jakékoliv velké dopravní stavby jsou záležitostí na dlouhé roky nebo desítky let, pro autonomní řízení neexistuje právní rámec atd. Atd. Vlak nám v mnoha oblastech dáno ujel, ale nikdy není vše ztraceno, máme spoustu úspěšných firem a výborných podnikatelských projektů a v naší zemi obrovskou spoustu šikovných lidí. Nenechme tuto zem zadlužit, aby si i zbytky naší země za ten dluh nakoupili ostatní. Bojujme za to, abychom byli světovou špičkou v technologiích, perme se za každou inovaci, naše děti už mohou žít v lepším světě, vymaníme se z toho, že jsme pouhou montovnou, pokud budeme mít vládu, která bude podporovat nejdřív práci a až z výsledků dobrého hospodaření země bude zavádět minimální příjem a zvyšovat ostatní náklady státu, pak bude napůl vyhráno. 

 

 

 

Jak se tedy změní svět s příchodem umělé inteligence?

 

To záleží jenom na nás, záleží na nás jestli tento nový svět přijmeme za svůj a uděláme pro to maximum, nebo jestli zůstaneme na druhé koleji, tyto stoje se budou vyrábět a zavádět v cizích zemích a my se budeme třást, jestli bude za dvacet let na důchody. Na  naše důchody nebude, když proto v následujících letech neuděláme maximum.

Autor: Petr Novotňák | pondělí 5.4.2021 0:21 | karma článku: 5,98 | přečteno: 187x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 414x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Světlá energie

Co když je to s tou „temnou energií“ úplně jinak? Odložím si tu prostinkou úvahu nad tím, proč se vesmír rozpíná a kam mizí energie elektromagnetického záření při posunu spektra.

1.12.2020 v 0:44 | Karma: 6,81 | Přečteno: 269x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Na druhé straně fotovoltaického panelu

Rád provokuji a rád přináším pohled na věci z druhé strany, právě se zamýšlím nad přínosem obří solární elektrárny v širém poli. Pojďme si v mysli trochu odpočinout od té šílenosti, co je teď furt ve zprávách :-)

13.10.2020 v 23:11 | Karma: 12,22 | Přečteno: 459x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Petr Novotňák

Sobec

Budeme se bavit o tom, zda je sobecké bojkotovat nošení roušek. Budeme se bavit o tom, že tím ohrožujeme na smrt nemocné lidi. Budeme se bavit o ekonomických dopadech a o sobectví.

12.9.2020 v 22:23 | Karma: 14,08 | Přečteno: 556x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Soud nebude

Znáte ten vtip, jak přijdou kriminalisté za státním zástupcem a říkají. Pane našli jsme mrtvolu, máme důkazy, chytili jsme vraha. A státní zástupce na to: „Pánové, to všechno je pěkné, všechno souhlasí, jenomže ten pán ....

27.5.2020 v 7:36 | Karma: 15,42 | Přečteno: 978x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Zemědělství musíme dotovat?!?

"Zemědělství musíme dotovat", je naprosto mylná uměle vytvořená představa spojená s tzv. "soběstačností". Takové Monako žádné zemědělství nedotuje a jak si žijí... Hloupý příklad, ano, tady vůbec nejde o Monako....

19.5.2020 v 23:25 | Karma: 19,04 | Přečteno: 807x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Malý sociologický průzkum

Napadlo mě, co by asi lidé řekli na myšlenku nabídnout pomoc Italům v jejich nouzové situaci a to konkrétně nabídnout část volných lůžek.

20.3.2020 v 23:22 | Karma: 7,64 | Přečteno: 246x | Diskuse| Společnost

Petr Novotňák

Dělem proti ekologům

Článek na odlehčení nedělního odpoledne. V současných rozbouřených politických vodách píši článek o jiném střetu zájmů, než o kterém se poslední dobou píše. O střetu zájmů lyžařů a vodohospodářů.

8.12.2019 v 9:36 | Karma: 16,88 | Přečteno: 409x | Diskuse| Společnost

Petr Novotňák

Malá kauza, velké rozcestí

V této chvíli se ve státním zastupitelství ve skutečnosti nerozhoduje o jedné malé kauze čapího hnízda, jde mnohem o víc.

5.9.2019 v 20:55 | Karma: 11,23 | Přečteno: 424x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Systém H

Zkusím pro teď pominout fakt, že ze tunelu jménem H-Systém byla financován Šlouf se Zemanem a jeho bývalá vláda a jistě z politiků nejen oni dva, bohužel pro ně, oni jsou vidět a udělám si pořádek v zapeklitém rozhodnutí soudu.

27.7.2018 v 1:15 | Karma: 16,84 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Zaujatý Nevtípil, ani šéf GIBS, neustůpil

Takový zaujatý jenom jako rozhovor, který se nikdá neudál, a nedej aby vás napadlo, že by se třeba udal.

28.2.2018 v 6:00 | Karma: 21,06 | Přečteno: 695x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

TAXI nebo E-Mail? Pošta nebo Uber?

Zkusím pominout, že jsme ve světě známí jako zem, kde si turista musí dát pozor na to aby ho neobral v Praze taxikář, směnárník, nebo jiný lapka a podívat se na to trochu nestranně.

26.2.2018 v 21:36 | Karma: 25,94 | Přečteno: 713x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Novotňák

Hypoteticky do roku 2020

Přeneseme se hypoteticky do roku 2020, Zeman upadá do kómatu a Babiš jako premiér... ale nepředbíhejme...

30.1.2018 v 6:44 | Karma: 11,52 | Přečteno: 301x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Zeman vyhrál sám nad sebou

Vzhledem k tomu že Zeman soutěžil především sám proti sobě a svému hulvátství, lze s nadsázkou říct že vyhrál sám na sebou.

28.1.2018 v 11:54 | Karma: 20,21 | Přečteno: 562x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Zeman je nevolitelný a Drahoš je s prominutím ...

Tyto volby budou o tom nejblbějším rozhodnutí, které člověk někdy musí ve volbách udělat. Co to je za volbu, když si nemůžete vybrat a přitom alibisticky nevolit znamená nechat vyhrát Zemana.

25.1.2018 v 22:26 | Karma: 25,49 | Přečteno: 1054x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

To bylo strašné!!! Snad nehodné ani Primy

Že je tv Prima spíš zábavný než publicistický kanál, o tom nikdo nepochybuje, ale že i z debaty vedoucí k budoucímu prezidentu udělají souboj bez pravidel, v ringu za neřízeného pokřiku a hvízdání publika, to jsem určitě nečekal.

23.1.2018 v 23:07 | Karma: 23,93 | Přečteno: 2312x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak může OLAF zamíchat druhým kolem

Pan Topolánek správně řekl, že často nezbývá než volit mezi větším či menším zlem. Druhé kolo bude dost možná právě takovou volbou.

14.1.2018 v 9:17 | Karma: 16,32 | Přečteno: 747x | Diskuse| Politika
  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik