Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Na druhé straně fotovoltaického panelu

Rád provokuji a rád přináším pohled na věci z druhé strany, právě se zamýšlím nad přínosem obří solární elektrárny v širém poli. Pojďme si v mysli trochu odpočinout od té šílenosti, co je teď furt ve zprávách :-) 

A to bez legrace, opravu se zamýšlím nad přínosem. 

Můžeme se stokrát bavit o tom, že vyrobit a recyklovat solární elektrárnu stojí víc energie, než tato za svoji životnost vyrobí. No nebude to nejspíš pravda, stejně jako není pravda, že by bylo obtížné to křemíko-hliníkové monstrum roztavit a znovu použít na nový panel. Taková elektrárna je recyklovatelná skoro ze 100% a to včetně betonových patek. Nemám ovšem chuť se zabývat právě tímhle, stejně jako nemám chuť diskutovat o tom, jestli nevyjde levněji spálit uhlí, tyto elektrárny se dotují právě proto, aby se to levné uhlí nemuselo tolik pálit a jak jsem proti všem dotacím a regulacím, toto je bez podpory velice těžko řešitelné dilema, stejně jako nepostavíme novou jaderku do 20 let a bez dotace státu, tak bez regulace od státu nesnížíme závislost na fosilních palivech, prostě proto, že je nejlevnější pálit uhlí. To je ekonomická realita. Můžeme se bavit o tom, jestli "donekonečna" zvyšovaný obsah CO2 v atmosféře muže být to budoucna problém... zatím dobrý, ale přátelé, ono se to nasčítá, když vytáhneme uhlík ze země, tak on jenom tak nezmizí a přecházet na "eko" budeme ještě dlouhé desítky let. Tak se o tom aspoň pobavme, ať řeč nestojí :-) 

 

 

Dříve jsem si říkal stavme elektrárny na střechách domů. Jako jo, stavme. Stavme elektrárny jako zastřešení parkovišť u obchodních domů a firem, stejně nikdo nechce, aby mu na jeho auto pražilo slunce. Můžeme tam zasadil strom, ale ten neposkytne souvislou plochu stínu na celé parkoviště ani zdaleka, rozhlédněte se po nových parkovištích a když poskytne, trvá to 100 let a má větve té velikosti, že když upadnou, někdy i se stromem, je deset mazlíků v řadě na odpis i obsazením. To může být trochu problém. Jinak nic proti stromům, sám každý rok několik sadím, nejčastěji ovocné. 

 

Udělejme střechy na všech silnicích a dálnicích, všude!!!! Jako proč ne? Jediným limitem jsou finance, ale pak se nesmíme mezinárodně zavazovat, že snížíme emise a nahradíme je obnovitelnými zdroji. Tak ještě jednou přednosti zastřešení silnic. 

- ušetříme za odklízení sněhu

- nebudou nás trápit námrazy, či mokré vozovky

- nebude nás v protisměru oslňovat přímé slunce

- sníží se počet nehod

-  můžeme ze střech chytat vodu na zavlažování, jestli teda zase někdy budou sucha

-  můžeme nabíjet tisíce dobíjecích stanic podél silnic, časem se možná budou auta běžně dobíjet za jízdy přímo z vozovky, tak jako telefony z podstavce (přesto že vám elektromobilita může připadat jako pitomost, vzhledem k současné masivní podpoře a výstavbě s tím prostě v budoucnu počítejte),

ale to jsem trošku odbočil. 

A co ty zpropadené panely na polích? Ty tisíce hektarů nelepší orné půdy zabrané panely? 

"Zaplať pánbů za ně" 

Proč? 

Přesto že různě po světě umírají tisíce dětí hlady máme my u nás a v okolních zemích "sobecky" tisíce hektarů půdy kterou obděláváme úplně zbytečně, jenom aby traktory nestály. Vymysleli jsme si řepku do nafty, kukuřici do bioplynek a biobenzínu, ale za jako cenu? Rozhlédněte se, kolik našich polí je oseto jenom pro výrobu pohonných hmot!!! A proč se mi to nelíbí? Protože právě tyto plodiny se nejvíce podílí na tom, že kolem 60 % spodních vod je otrávených pomocí hnojiv a pesticidů. Tisíce tun orné půdy je každoročně splaveno z polí, kvůli kukuřici. Tohle je podle mě to největší svinstvo, jaké můžeme našim polím a potažmo budoucím generacím - našim dětem - nadělit! Otrávit jim vodu a zničit úrodnou půdu stavbami továrních hal a pěstováním těchto paliv. 

 

Ale proč mi přestala vadit fotovoltaika na těch nejúrodnějších polích? Právě proto, že to je jediná půda, která je od nás uchráněná! Trávník kolem panelů stačí třikrát do roka posekat sekačkou a veškerá dešťová voda se neznečištěná vsákne do půdy. Nejsou nutné žádné pesticidy, nejsou používána žádná umělá hnojiva. Půda odpočívá a čeká až ji jednou budeme potřebovat a samotná plocha mezi tím vyrábí elektřinu pro pohon čehokoliv, co zrovna používáme a máme to v zásuvce. 

Jednou v budoucnu, až panely doslouží, zůstane po nich prakticky nedotčená půda, tato půda bude automaticky okamžitě vhodná pro biopotraviny, tím neříkám, že bych preferoval, ale mnozí ano. Takže buďme rádi za to, že tu máme plochy solárních polí a klidně místo každé řepky a kukuřice, co je do motoru, vysaďme nejlépe les či louku a pokud z toho má mít majitel profit, pak ať si tam dá klidně pole solárních panelů. 

Jo, co s vyrobenou energií?

Co děláte přes den, když nejvíc pálí slunce? Jste v práci a vaše auto, které jednou bude na elektřinu, jednou až bude víc elektráren, bude mít stále více vysokokapacitní a stále hladovější baterku. Nebudete auto dobíjet doma v noci, ale přes den na parkovišti, třeba jednou i bezkontaktně. A co teď když prší a nesvítí slunce? Teče v řekách víc vody do vodních elektráren :-) A co v zimně, když málo svítí? Zvyšme si přes zimu výkon uranové jaderky a snažme se dál o úspěšnou jadernou fúzi. Třeba to jednou klapne :-) 

 

PS. Mimo téma. Ne, nemám ani jediný fotovoltaický panel, snad krom staré kalkulačky, ani na střeše, ani na poli. Pro ohřev vody mám s násobně vyšší účinností klasický solární panel a uvažuji od dalších. Možná jednou, možná brzy i fotovoltaiku, ale nechám klesnout ceny, aby se mi to vyplatilo i bez dotací a bez drahého projektu. Nemám chuť financovat tou elektrárnou především dodavatele takového projektu. 

 

 

 

Autor: Petr Novotňák | úterý 13.10.2020 23:11 | karma článku: 12,22 | přečteno: 459x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rozepře o důchodové reformě i ústavní žaloby. Mluví stínová vláda hnutí ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno  10:34

Přímý přenos V atriu Poslanecké sněmovny probíhá tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci zřejmě...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  10:15

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Družku bil, přeřezal jí šlachy. Soud muži za dlouhodobé týrání potvrdil devět let

25. dubna 2024  8:49,  aktualizováno  10:13

Olomoucký vrchní soud zamítl odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

SOCDEM žene Paroubkovu suverenitu k soudu. Žádá její vyřazení z voleb

25. dubna 2024  10:13

Sociální demokracie (SOCDEM) tvrdí, že koalice ČSSD, kterou ministerstvo vnitra zaregistrovalo pro...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik