Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soud nebude

Znáte ten vtip, jak přijdou kriminalisté za státním zástupcem a říkají. Pane našli jsme mrtvolu, máme důkazy, chytili jsme vraha. A státní zástupce na to: „Pánové, to všechno je pěkné, všechno souhlasí, jenomže ten pán .... 

Znáte ten vtip, jak přijdou kriminalisté za státním zástupcem a říkají. Pane našli jsme mrtvolu, máme důkazy, chytili jsme vraha. A státní zástupce na to: „Pánové, to všechno je pěkné, všechno souhlasí, jenomže ten pán zemřel včera a vy mi ty důkazy nesete dnes."

 

Vím ta pointa je nějaká divná, ale já se to pokusím v následujícím vysvětlit

 

Státní zástupce definitivě rozhodl že kauza k soudu nepůjde, ačkoliv mu to dalo dost práce, podařilo se mu poskládat chatrnou konstrukci na které se pokusil obhájit svoje rozhodnutí.

 

Nejdříve se podívejme, s čím vším se musel státní zástupce poprat, než vykličkoval z toho, že by nechal obviněného dojít k soudu. Čerpám přímo z usnesení státního zástupce.

Jen tak namátkou

Dozvíme, že vila v objektu byla určena pro majitele farmy, který tam i přebýval, jak bylo zjištěno z výslechů.

 

Nadstandardní vztahy a ručení za úvěry mezi velkým černým podnikem a „malou začínající černou farmou“

 

Tvořili jednu ekonomickou jednotku

 

Poněkud netransparentní vlastnická struktura

 

 

 

 

 

Státní zástupce dovozuje, že si nekonkurovali... Zatím co OLAF dovozuje, že si konkurovali. Jak to tedy je? Státní zástupce dovozuje, že nepodnikali na společném trhu v době podání žádosti a v tomto má pravdu. V době podání žádosti skutečně farma nevykazovala vůbec žádnou činnost, byla to v podstatě prázdná schránka, (jako taková by neměla mít nárok na dotace, právě proto, že nevykazuje žádnou činnost) To farma ovšem zase obešla tím, že jako činnost vykázala že se dva roky připravuje na rekonstrukci... Takže zatím, co státní zástupce říká, že k datu podání žádosti si nekonkurovali, pak OLAF říká, v dalších letech společně podnikali na společném trhu, tedy si konkurovali a sjednocovali svoji činnost, což je porušení dotační podmínky v době trvání „dotační podmínky“. Což státní zástupce vůbec nebere v úvahu a vystačí si s tím, že v době podání žádosti to byla prázdná schránka. Jako že tedy v pohodě. 

 

nekonkurovali

 

S tímto argumentem si vystačí pro shození celé záležitosti ze stolu, přičemž úplně „zapomněl“ na ostatní porušení dotačních podmínek výše uvedených. Premiér je tedy nevinen a dotační podvod je zmizelej z právního hlediska, aniž by se konal soud. Stačí k tomu rozhodnutí státních zástupců, které dodejme jmenuje a odvolává premiér, prostřednictvím svých ministrů. Tedy orgán, který rozhodl o svém nadřízeném. Takový člověk je chtě nechtě ve střetu zájmů, stejně jako státní úředník, který nedávno rozhodl, že pošle ze státního podniku 110 milionů do Mafry, aby ze státních peněz podpořil firmu svého nadřízeného. 

 

Státní zástupce se staví do role soudce, když sám za sebe staví obhajobu pro úmyslnost nebo neúmyslnost jednání obviněného, která přísluší soudu, nikoliv státnímu zástupci. Stahuje vinu z obviněného Ing. …. a háže ji na Ing. …. Ph.D. Aniž by ji obvinil z trestného činu dotačního podvodu.

přehazuje na výhybku na jiného viníka

 

 

Státní zástupce posuzuje pouze dobu od podání žádosti do čerpání dotace a dovozuje, že v té době byly dotační podmínky splněny. Přitom současně přiznává že poté ( v době udržitelnosti) byly dotační podmínky porušeny a dotace byla odebrána oprávněně. Nicméně říká že se trestný čin dotačního podvodu nestal, (maximálně porušení dotačních podmínek) Sice se později ukázalo, že si to vše dopředu naplánoval jako podvod, ale v době kdy žádal, mu to ještě nešlo dokázat.  Když odhlédneme od toho, že o těchto věcech vždy rozhoduje soud, ne státní zástupce, pak je tu stále ta věc, že právě následné porušení dotačních podmínek dokazuje, že od počátku to bylo celé plánováno jako dotační podvod. Nicméně od toho se státní zástupce odstřihl a říká „já řeším jenom dobu od podání do poskytnutí“.

A teď ta slibovaná pointa

Je to jako kdyby kriminalista předal důkazy státnímu zástupci a ten řekl: „V den vraždy jste o mrtvole nevěděli a žádné důkazní materiály z toho dne nezajistili, že dotyčný vraždu plánoval a uskutečnil je z zřejmé, až z jeho chování, když si den před tím vykopal jámu a pořídil vražednou zbraň, když se pak zbavoval mrtvoly a vražené zbraně, ale to víte až z důkazů zjištěných v následujících dnech... Tudíž nebude nikdo obviněn. Nikdo mu z toho, že si dopředu vykopal jámu nemůžu dokázat, že to plánoval na mrtvolu a že to byl úmysl od začátku, to se ukázalo až po tom, co tam tu mrtvolu hodil a užíval výhod z lupu. Ruším obžalobu a k soudu to nepůjde. Soud nebude, není potřeba, já tak rozhodl, vrah v den vraždy nemusel vědět že vraždí." Váš státní zástupce. 

 

A teď mi povězte, proč by se takto státní zástupce choval? Proč se staví do role advokáta, která mu nepřísluší. Obyčejně zástupce zastupuje stát, nikoliv obviněného. Nebo je obviněný současně tím, kdo stát řídí a proto se státní zástupce rozhodl chránit jeho a tím i sebe? Co za tím je? Jednou pravda vyjde najevo, ale už dnes to málo koho zajímá.

 

Dnes tu máme doznívající čínskou chřipku. A až na ty zpackaný nákupy zdravotního materiálu, přes anonymní prázdné schránky firem, materiálu, který z velké části ani dodneška nedorazil, to vláda v čele s Hamáčkem, zvládla celkem dobře. Všichni zůstali na svých postech, jenom Prymula raději utekl.

 

A už jenom tak pro pobavení v závěru se pýše něco o účelovosti.... ale posléze se zase vina přehazuje na paní v černém.

pilot

 

 

A jako třešnička na dortu příspěvek od pána, který mě inspiroval k napsání celého blogu a kvůli kterému by to nemělo celé zapadnout.

 

Odkaz na můj starý blog, který věc nakousl, dávno před konečným rozhodnutím. Byl jsem poněkud nekompromisní, měl jsem totiž obavu, že se vyskytnou skutečnosti, které státnímu zástupci nedovolí poslat případ k soudu, přesto že tak v podobných případech vždy učinil a nechal rozhodnutí o vině a nevině na soudech.

 

PS. Když to usnesení čtu, mám pocit, jako by celé usnesení o zastavení stíhání křičelo: „Pochopte, že jsem nedostal možnost rozhodnout jinak, než to zastavit dřív, než to půjde k soudu.“ 
 

Už se zase zhaslo, jako za Klause a Zemana. No jo, vždyť nám tu stále vládnou ti samí, kteří se před 20 lety, na konci 90. let dostali k majetku a k moci. Ti, které vychovali komunisti. Koruna prudce padá, financovat státní dluhy bude drahé, ale jim je to jedno, že nemají z minulých let žádné rezervy, naopak. Začíná pro náš národ další doba temna, ale my se nedáme a toto období opět překonáme, my tu budeme oni tu nebudou. 

 

Autor: Petr Novotňák | středa 27.5.2020 7:36 | karma článku: 15,42 | přečteno: 978x
  • Další články autora

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma: 9,20 | Přečteno: 415x | Diskuse| Ekonomika

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma: 12,38 | Přečteno: 277x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma: 11,25 | Přečteno: 300x | Diskuse| Politika

Petr Novotňák

Jak se změní svět s příchodem umělé inteligence

s příchodem vyššího stupně automatizace, robotizace, tisku budov, autonomního řízení. Jak bude svět vypadat, za 20, 30, let, až chytří roboti převezmou další velkou část naší práce?

5.4.2021 v 0:21 | Karma: 5,98 | Přečteno: 187x | Diskuse| Věda

Petr Novotňák

Státník koná, takto vláda jenom blbě žvaní

po půl roce je situace diametrálně odlišná od té podzimní. Došel personál, došly lůžka. Pokud vláda není schopná personálně zajistit velkou polní nemocnici...

25.2.2021 v 0:03 | Karma: 14,18 | Přečteno: 442x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejdřív spor o Green Deal. Sliby politiků pak převrátila umělá inteligence

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  14:05

Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

  • Počet článků 205
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1384x
Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Seznam rubrik