Systém H

27. 07. 2018 1:15:12
Zkusím pro teď pominout fakt, že ze tunelu jménem H-Systém byla financován Šlouf se Zemanem a jeho bývalá vláda a jistě z politiků nejen oni dva, bohužel pro ně, oni jsou vidět a udělám si pořádek v zapeklitém rozhodnutí soudu.

Jistě se zdá velmi nespravedlivé, že lidé, kteří si domy za své peníze sami dostavěli se musí teď "své" domy opouštět. Jenom že spravedlnost je psaná tak trochu strojově a rozhoduje maličko jako stroj. A protože tomu sám nerozumím, zkusím si v tom tak nějak po selsku udělat pořádek.

Mějme jednoduchý příklad:

Je tisíc lidí, každý z nich zaplatí 1 000 000 ,- korun za svůj vysněný dům. Tyto peníze inkasuje firma H. Firma H inkasuje tedy jednu miliardu korun.

Půl miliardy použije na stavbu 5 set domů a půl miliardy rozdělí spravedlivě na tři díly 100 milionů pro ODS v čele s Klausem za kladnou mediální prezentaci, 200 milionů pro ČSSD v čele se Zemanem protože jsou zrovna u kormidla a 200 milionů si nechají pro sebe, protože z toho také chtějí něco mít.

Tedy 5 set domácností získá domov a 5 set nezíská nic. Ale zaplatili všichni stejně. Od Zemana nic nedostanou, protože to prochlastal, z ODS nevyrazí ani korunu protože ti, co tehdy byli u moci už tam dávno nejsou a někde se zašívají a z manažerů H systému taky nic nedostanou, protože ty Klaus omilostnil, tak zpět k problému.

Máme tady 500 lidí s domem a 500 bez domovců. Spravedlivě každém náleží půl domu, ale co když ve společné domácnosti bydlet nechtějí?

Nezbývá tedy než domy prodat a lidi vyplatit. Domy mají dneska dvojnásobnou hodnotu díky inflaci, takže se 500 domů prodá za miliardu a každý z tisíce lidí dostane zpět svůj milion, který na počátku vložil.

No jo,jenomže inflace nezhodnocuje jenom nemovitosti, ale ona zhodnocuje taky dlužnou částku o úrok. Tedy lidi tisíc lidí má nárok každý ne na jeden milion ale na dva. Pět set domů se tedy prodá za jednu miliardu a každý dostane zpět svůj milion a ten druhý milion bude považovat za svoji ztrátu, kterou bude požadovat po státu, protože Miloš Zeman který jim to s Šloufem ukradl, protože tehdy spolu vládli, tehdy byl a dnes zase patří mezi nejvyšší zástupce státu.... no ale jak k tomu pak přijdou daňoví poplatníci, kteří nikomu nic nedluží? Leda že by to Zeman zatáhl z rozpočtu hradu, ale tam není kde brát, protože už tak jsou výdaje hradu dvojnásobné oproti jeho předchůdcům, tady už je taky rozkradeno stejně jako v lánských lesích které vyšetřuje protikorupční policie.

Polovina z tisíce podvedených přijde o dům a získá milion, druhá polovina nedostane dům, ale dostane taky milion. Ti se momentálně budou cítit šťastnější i když logicky obě skupiny přišly o stejný milion korun (na úrocích).

Jak z toho ven? Těch 5 set rodin se tam přece jenom za těch, skoro 20 let, už asi trochu zabydlelo.

Situaci nám navíc značně komplikují lidi, co si dům sami za svoje dostavěli. Ne že by nám tedy komplikovali situaci, dům se prodá a je po komplikaci. Oni nám komplikují hlavně výpočet, pokud to toho budeme počítat i jejich následnou investici.

Má se jejich následná investice do dostavby počítat jako navýšení jejich pohledávky vůči H-Systému a tedy přičíst do konkurzní podstaty? To by jednak bylo pro ty lidi značně nevýhodné, protože z vložených peněz se vyplácí reálná polovička a za druhé, by se H-Systém mohl bránit, že oni nemají co investovat do majetku který není jejich a započítávat se nebude vůbec nic, o tom by se dalo polemizovat ve smyslu, že H-Systém zase měl zajisti dostavbu ze "svého" dle smlouvy a lidi si zajistili dostavbu ze svého, aby jim nevznikla škoda na jejich oprávněném nároku na bydlení. Vskutku. Dle mého laického názoru, nemám práva ani z Plzně, by měla být do konkurzní podstaty započítána jenom ta hodnota domu, kterou zafinancovala postavila firma H-Systém (i když to bylo asi trochu složitější). Tedy zase zjednodušující příklad.

Adam, Pepa, Josef a Kuba dali každý jeden milion.

Adam obsadil celý dům v hodnotě 1 000 000

Pepa s Josefem dostal každý půl domu v hodně 500 000

A na Kubu nezbylo nic.

Pepa si dům dostavěl dal do toho svých dalších 500 000

Josef si na to vyflákl, šel bydlet pod most a Kuba si postavil jinde.

H systém zkrachval, teď to nebudeme komplikovat inflací

Varianta 1)

Domy (2 dostavěné a jeden poloviční) se prodají a utrží se za ně 2,5 milionů.

Kdyby to Pepa nedostavěl, tak by se částa 2 000 000 miliony dělila 4 a každý by dostal 500 000 zpět,

jenomže Pepa je aktivní blbec tak se bude dělit 2 500 000 mezi 4 lidi, stejným procentem, ale podle velikosti vkladu. Adam Kuba a Josef dali po milionu, jenože Pepa nainvestoval 1 500 000. Celkově tedy 4 500 000 a my musíme částku 2 500 000 podělit 4 500 000 a pro každého pak ještě zvlášť vynásobit jeho vkladem.

Tedy dostane:

Adam 555 555, 56

Pepa 833 333,32

Josef 555 555, 56

Kuba 555 555,56

Tedy, jak vidíte Adam, Josef a Kuba aniž by hnuli prstem zbohatli o 55 555,56 kč jenom proto, že Pepa je aktivní blbec a současně vidíte, že tento způsob spravedlnosti není úplně spravedlivý, ačkoliv by se mohl zdát.

Potom je tu možnost, že se do konkurzní podstaty bude počítat jenom to, co vybudoval samotný H-systém. Tedy jsme zpět u varianty kdy sice celková hodnota prodaných nemovitostí je stále 2 500 000,- ale dělit se bude spravedlivě jenom to, co vybudoval samotný H systém a za dělené vypořádání dluhu se uzná jenom to co bylo investováno přímo do H systému, tedy od 2500 000 se oddělí oněch 500 000 pro Pepu a po té se bude dělit rovným poměrem.

Poté dostane:

Adam 500 000

Pepa 1000 000

Josef 500 000

Karel 500 000

Je to spravedlivé dělení ztráty v H systému.

Je tu ale stále ta nespravedlnost, že ti lidi se asi stěhovat nechcou, protože minimálně Adam a Pepa bydlí. Pepa má milion, může tedy dům sám od sebe koupit a nerealizuje žádnou ztrátu, teda krom toho půl milionu co dal do dostavby. Adam, může zůstat bydlet, ale musí doplatit půl milionu (ale komu?) Přece tomu, kdo si byt koupil ve dražbě... Ale proč by si někdo kupoval v dražbě dům, aby na něm pak nevydělal a ani v něm nebydlel.... A tohle je právě ta role, kterou by měl zasuplovat mimořádně stát.

Stát by měl ty domy koupit za odhadní cenu a prodat těm kteří v nich bydlí, pokud o to budou mít zájem. Z utřených peněz pak vyplatí ty, kteří od H - systému nedostali dům ani část domu, daňový poplatník nebude suplovat náhradu škody a, ti kdo bydlí budou dál bydlet, teď už konečně ve svém.

Zdá se vám to složité? Je to složité mnohem víc než na ukázkovém příkladu, protože by se u každé nemovitosti musel individuálně dělat odhad a odhad na práce dostavěné, každý věřitel a to nejen z těch co kupovali dům, ale jistě i stavební firmy atp. může mít vůči společnosti jinou výši pohledávky.... Nicméně není to nic, co by nebylo řešitelné pomocí nepříliš složitého algoritmu. Jenom chtít.

Vím, spravedlivější by bylo, najít ukradené peníze, nechat zloděje, co nevrátí, co prochlastali aby odpracovali, ale nevím jak, neví to ani soudy, patrně, tak alespoň hledám spravedlnost v tom co po nich zbylo.

PS: Snad jsem vám moc nezamotal hlavu :-) Je možné, že jsme se někde sekl, smolím to pozdě v noci přečtu si to po sobě až zase večer, tak jestli jsem se někde sekl o pár nul nebo v nějakým ypsilonu, večer na to mrknu a opravím smysl snad bude zřejmý i s těmi chybami :-)

--- tak jsem ten fakt z perexu moc nepominul, ale co byste chtěli :-) ---

Autor: Petr Novotňák | pátek 27.7.2018 1:15 | karma článku: 16.84 | přečteno: 820x

Další články blogera

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma článku: 9.20 | Přečteno: 414 | Diskuse

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma článku: 12.06 | Přečteno: 276 | Diskuse

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 589 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.69 | Přečteno: 898 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.65 | Přečteno: 1539 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 494 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...