Je to narcis co sám není bez viny, ale na to, aby někoho amnestoval

4. 01. 2013 22:10:33
má plné právo garantované ústavou. A co se to vůbec stalo? Různí menší zlodějíčci a podvodníci dostali druhou šanci, jedná se o případy s trestní sazbou pod deset let.

Společně s tím budou ukončeny případy, kde jsou soudci neschopní někoho odsoudit déle jak 8 let. K tomuto se přistoupilo jen proto, že nás za soudy delší šesti let kritizuje EU. (Socialisti nutně oslavují první Klausův, sice částečný, ale přesto ústupek, vůči evropské únii.)

Osobně nesouhlasím s tím, aby velcí zloději unikli bez trestu. Ale považte, to přece není chyba Klause, že jsou soudy buď tak neschopné, nebo úplatné, že nedokáží vyřešit kauzy započaté už před rokem 2004!!! Pak se můžeme divit, že na vyřešení aktuálních případů se čeká neúměrně dlouho, když stále řešíme něco, kde „byly důkazy ztraceny“ ještě za předminulých vlád.

Ale negativ je všude mraky, chci se na věc podívat, co to půjde :), z té lepší stránky.

Pěti tisícům lidí byly odpuštěny nepodmínečné tresty a dalším tisícům budou patrně odpouštěny tresty podmínečné. Nedělám si iluze, že by se většina těchto hříšníků polepšila, ale dostali mimořádně druhou šanci a dobře za každého, kdo bude konečně své alimenty platit, za každého kdo si dá příště pozor a nenechá svoje dluhy přerůst do podoby která ho dostane znovu do kriminálu.

A co s těmi, kteří budou opět krást a opět podvádět?

Soudci už se nechali slyšet, že s nimi nebudou mít žádné slitování a rovnou jim budou dávat vysoké tresty.

A dobře tak, napravenému hříšníkovi, ať je odpuštěno a nenapravitelný recidivista ať si v krimu shnije.

Stále nám tu pobíhá spousta odsouzených, kteří dál páchají trestnou činnost a kteří nejsou ve vězení prostě proto, že na ně nezbyla volná cela. Teď už volná bude :-)

Spousta poškozených bude namítat, že jak k tomu přijdou, že si jejich protivník neodseděl celou pomstu? Ale to je právě to základní nepochopení trestu, které se line napříč celou společností. Trest v moderním právu není ani pomstou, ani odvetou. Pomsta a odveta jsou totiž také trestné činy.

Trest je nástrojem obrany a nikoliv útoku. Menší tresty za menší delikty mají být odstrašující a větší tresty (nad 10 let na které se amnestie nevztahuje) např. za násilné trestní činy jsou nástrojem prevence stejně jako pobyty v léčebnách.

To že byl někdo amestován nezmenšuje obranou hrozbu trestu při dalším přečinu, ba právě naopak, trest bude napříště vyšší.

Ano, jistě se možná většina odsouzených do vězení vrátí, ale dobře za každého, kterému nebudeme muset dál platit pobyt.

Mohu namítnout, že některé aktuální trestné činy (těch předčasně propuštěných) by se nestaly, kdyby tito zůstali za mřížemi. To je sice fakt, ale kdo dokáže říct, zda by neudělali to samé nebo něco horšího, kdyby si doseděli zbytek trestu. Takto půjdou opět sedět a nejspíš znovu s celou nebo i delší sazbou, protože z jejich opakovaného trestného činu bude jasné, že tito jsou pro společnost stále hrozbou a vyjde u nich levněji je živit zavřené, než puštěné.

Článek není myšlen jako obhajoba hromadného amnestování, které by při častějším opakování bylo jednoznačně kontraproduktivní, ale jako protipól těm hloupě zjednodušujícím rychlým soudům, kolujícím po internetu jako spam (jako lavina).

Doplnění: 4.1. Amnestie článku jedna se nevztahuje na náhradu škody, která musí být poškozeným tak jako tak uhrazena i po amnestování. Proto věřím, že článek dva amnestie bude ještě upraven, tak aby toto pravidlo nebylo porušeno ani tady.

Autor: Petr Novotňák | pátek 4.1.2013 22:10 | karma článku: 15.48 | přečteno: 1057x

Další články blogera

Petr Novotňák

Proč NE nulové DPH na energie?

Pomineme že to je předvolební dělostřelecká příprava na příští prezidentské volby, které se mohou konat dříve než v termínu, ale přesto později, než už bylo na čase.

24.10.2021 v 23:03 | Karma článku: 9.20 | Přečteno: 414 | Diskuse

Petr Novotňák

Teorie všeho? Proč ne!

Proč největší mozky světa nedokázaly vymyslet „teorii všeho“ nabízím vám v této úvaze své vysvětlení, naložte s tím jak je libo. Zamyslete se nad tím, nebo to rozcupujete na kvarky :-) Přeji příjemné čtení

20.10.2021 v 1:14 | Karma článku: 12.06 | Přečteno: 276 | Diskuse

Petr Novotňák

Panamské papíry někoho nas.r.ó

Bombardují mě střípky kauzy, která hýbe politickou scénou posledních dní, rád bych si poskládal kompletní obrázek, ale sám to nezvládnu. Chci poprosit laskavého čtenáře, jestli by mi nepomohl.

7.10.2021 v 21:49 | Karma článku: 11.25 | Přečteno: 300 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 6.83 | Přečteno: 96 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 11.58 | Přečteno: 307 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 232 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.51 | Přečteno: 645 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 205 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1381

Obyčejný kluk s často nepopulárními názory. Co mě děsí: "Většina má pravdu i když se mýlí!" Moje moto: "Kam jde dav, tam nejdu já!" ... Pokud nejdou stejným směrem.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...